Na winstpartijen tegen Basketbal Academie Limburg, Binnenland en Landstede Hammers speelden de U20-dames uit Tubbergen zondagmiddag tegen Batouwe. Alleen in het eerste kwart was onduidelijk wie deze wedstrijd zou gaan winnen. Vanaf het tweede kwart was dit volkomen helder: Jolly Jumpers domineerde. Overheerste. Het verpletterde Batouwe uit Bemmel. Eindstand van de wedstrijd was: 100-44. U leest het goed. Een monsterscore. Hiermee boekte Jolly Jumpers U20 haar vierde winst op rij. Hoe lang zal deze “winning streak” nog voortduren? Gezien die vraag is het bijna jammer dat het seizoen nog slechts 2 wedstrijden telt…


Zondagmiddag: voetbalfanaten volgden deze middag ongetwijfeld de ontwikkelingen van de laatste competitieronde in de eredivisie. Zonaanbidders zullen deze middag vast flink wat zonnestralen gepakt hebben. Echte basketballiefhebbers uit Twente waren bij Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen aan het juiste adres. Het was een vermakelijke middag. Reclame voor het Twentse basketbal: dat zeker. Net als bij andere thuiswedstrijden was de tribune wederom redelijk gevuld met trouwe betrokken toeschouwers. Zij zagen hoe Jolly Jumpers de wedstrijd begon met Emma Oude Vrielink, Tess Beernink, Laure Heidkamp, Anna Korte en Teddy Koopman. Met scores van Anna Korte en Tess Beernink startte de ploeg uit Tubbergen overtuigend. Toen Jasmijn de Ceuninck Van Capelle in het veld drukte zij gelijk haar stempel op de wedstrijd met 6 achtereenvolgende scores. Het is een kwaliteit: van de bank komen en gelijk aanwezig zijn in positieve zin. Gelijk “er staan” en bijdragen: in de vorm van punten scoren, door sterk te rebounden of door verdedigend bijdrage te leveren. Jasmijn de Ceuninck Van Capelle deed wat nodig was. Haar bijdrage kan de echte basketbalkenner hebben doen denken aan Vinnie Johnson. In de jaren 80 en 90 was hij basketbalspeler in de Amerikaanse profbasketbalcompetetie (NBA). Vinnie Johnson was als speler vooral bekend van zijn periode bij Detroit Pistons. Vinnie Johnson was geen basisspeler. Hij had Isiah Thomas en Joe Dumars structureel voor zich. Hij was een bankspeler en had een treffende bijnaam: the Microwave. Ofwel: de magnetron. Vinnie Johnson had geen tijd nodig om rustig aan de wedstrijd te wennen zodra hij in het veld stond. Zodra hij in het veld kwam was hij present. In korte tijd kon hij “hot” worden: een benaming in het basketbal die weergeeft dat alle schoten van een speler erin vallen. Vinnie Johnson was zo’n speler. Zodra hij in het veld kwam drukte hij zijn stempel. In positieve zin. Zulke spelers wil ieder team hebben. In korte periode droeg Jasmijn de Ceuninck Van Capelle haar steentje zeker bij. Net zoals Vinnie Johnson vroeger deed.

Ook in deze wedstrijd deed Teddy Koopman weer van zich spreken. Aanvallend zorgde ze voor dreiging. “Inside” (vlakbij de basket) was ze sterk aanwezig. Erika Mäkelä speelde haar beste wedstrijd van dit seizoen in U20-competitie. Ze scoorde 17 punten. Minstens zo belangrijk: naast scoren had Erika ook goed oog voor haar medespeelsters. Juist die combinatie zorgde ervoor dat de topschutter uit Tubbergen moeilijk te stoppen was voor Batouwe. Het eerste kwart werd afgesloten met 19-11: een voorspong voor Jolly Jumpers U20. In het tweede kwart ging de ploeg nog beter draaien. Na 4 minuten spelen stond een 34-13 stand op het scorebord. Een “run” van 15-2. Verdedigend werd veel druk gezet op de tegenstander. Verdedigend werd er als team gespeeld: men hielp elkaar. De bank van Jolly Jumpers was actief aanwezig en riep “defense, defense” op het moment dat er verdedigend werd. Hierbij deden alle bankspelers vrijwel constant mee. Het lijkt de positieve sfeer binnen het team te illustreren. Aanvallend was het tempo hoog. Anna Steggink wisselde frequent. Met 12 speelsters had zij voldoende dames tot haar beschikking. Dit in tegenstelling tot Bemmel, die met 7 speelsters waren afgereisd.

Na het derde kwart stond een score van 76-27 op het scorebord. Jade Brughuis onderscheidde zich door middel van veel steals (afpakken van de bal van de tegenstander tijdens het verdedigen). Daarnaast scoorde ze deze wedstrijd 17 punten wat een knap aantal is. Met nog 3 minuten te spelen kreeg Erika Mäkela met een vrije worp de kans om 100 punten voor Jolly Jumpers op het scorebord te zetten. Ze verzaakte niet. Koelbloedig schoot ze de bal erin. Jolly Jumpers won de wedstrijd met 46 punten verschil. Een record aantal punten voor dit seizoen.

Renkse Schrage speelde in de wedstrijd tegen Batouwe verdienstelijk. Verdedigend stond ze de tegenstander geregeld in de weg. Reboundend was ze een zekerheidje. Zoals altijd. Wat is volgens haar de reden van deze dikke winst tegen Bemmel? Resnke Schrage: “Ik denk dat dit komt doordat we na een grote dip weer in de goede flow zitten. We trainen hard en zijn meer gefocust omdat we weten dat we nu echt moeten winnen als we dit niveau willen blijven spelen. Deze wedstrijd waren we vanaf het moment dat de warming up echt begon gefocust en was iedereen ready om een wedstrijd te spelen. Ook spelen we goed samen en kijken we voor onze eigen kansen. We durven steeds meer en worden steeds sterker als team maar ook ieder voor zich.” Dat zijn mooie ontwikkelingen. Renkse haalde de grote dip van een tijd geleden nog eens aan. Daarmee doelt ze ongetwijfeld op het verliezen van 8 wedstrijden op rij… Nu zijn er echter vier wedstrijden op rij gewonnen. Een teken dat Jolly Jumpers U20 terecht meespeelt in de hoogste competitie van haar leeftijdscategorie: de eredivisie. Hier doen 14 ploegen aan mee. Jolly Jumpers bezet momenteel een knappe zevende plek. Hiermee lijkt nog een seizoen in U20 eredivisie inmiddels wel veilig gespeeld. De onzekerheid hierover van enige tijd geleden lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe komt het dat er nu meer gewonnen wordt? Renske: “Ik denk dat we nu pas na al het harde trainen laten zien wat we echt kunnen en dat we echt een sterk team zijn. We moeten ons nu bewijzen om niet te degraderen en daardoor is er toch een bepaalde druk. We hebben in een grote dip gezeten en ik denk dat de spelers van dames 1 ons daar bij hebben geholpen om daar uit te komen. We staan er nu echt als team en laten zien wat we kunnen op het veld maar ook is de bank veel positiever en straalt veel meer uit. Ik denk dat door dit alles samen er een knop in onze hoofden is omgegaan dat we moeten laten zien wat voor sterk team we zijn, en dat lukt tot nu toe super goed!”

Renkse Schrage staat bekend om haar rebounded vermogen. Na een gemist schot is het geregeld Renske die de bal afvangt. Hoe komt dit? Wat is belangrijk om een goede rebounder te zijn? “Ik denk dat ik heel goed weet wat mijn sterke kanten zijn en door me daar in te verdiepen en hard voor te trainen probeer ik er elke keer weer voor te gaan. Om goed te rebounden denk ik dat het belangrijk is om goed te kijken waar de bal terecht komt en om te kijken naar de plekken waar speelsters staan. En natuurlijk uitboxen zodat je bij die bal komt en de tegenstander geen kans heeft.” Ploeteren. Zwoegen. Iedereen kan het, maar Renske doet het. Elke keer. Keer op keer. Hard werken. Duwen en trekken. Dat is het spel van Renske. Een bijzondere kwaliteit. Onmisbaar voor ieder team. Nodig voor succes.

Dit seizoen nog 2 wedstrijden voor Jolly Jumpers U20. Komende vrijdag spelen de dames een uitwedstrijd tegen BS Leiden. Laat Jolly Jumpers BS Leiden flink lijden? Wordt er de vijfde overwinning op rij? Walter Crysler (Amerikaanse pionier in de auto-industrie) noemt het volgende leidend in succes: “The real secret to succes is enthusiasm”. Als het volledige team de laatste twee wedstrijden hetzelfde enthousiasme op kan brengen als tijdens de tijdens de wedstrijd tegen Batouwe… Dan is het seizoen afsluiten met 6 winstpartijen op rij goed mogelijk. Heel goed mogelijk.

Categories: Nieuws