De Special Olympics is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Afgelopen weekend heeft Twente de editie van 2022 verzorgd. 
De Special Olympics werden afgelopen vrijdag in het FBK-stadion van Hengelo feestelijk geopend. Vanzelfsprekend heeft Tubbergen als basketbaldorp van Twente het basketbaltoernooi georganiseerd. Op zaterdag 11 juni was het een sportief vrolijk en competatief gebeuren in Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen. 
 
Het basketbaltoernooi voor mensen met verstandelijke beperking werd om 10.00 uur geopend. Karel Maathuis van Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen (VAST) was een van de actieve enthousiaste vrijwilligers en organisatoren van het toernooi. Aan het begin van deze dag deed hij het woord en sprak onder andere de hoop uit dat het een mooie dag ging worden. Dat werd het zeker…
Hilde Berning-Everlo was ook bij de opening aanwezig. In haar toespraak refereerde zij aan het motto van de Special Olympics: “Altijd een winnaar.” Ze drukte de deelnemers op het hart dat iedereen een winnaar was of ze de wedstrijden in Tubbergen gingen of niet. Immers: meedoen was deze dag belangrijker dan winnen. Het plezier stond voorop. Er was meer dan voldoende plezier op de velden..
Na een gezamenlijke warming up onder leiding van Martijn Bos, samen met speelsters van Jolly Jumpers Dames 1, begonnen de eerste wedstrijden van het toernooi om 10.30 uur. Aan het toernooi deden 3 teams mee van Astara / BC Kimbria uit Maastricht, 1 team van Peatminters uit Vriezenveen, 2 teams van Only Friends uit Rijssen, 2 teams van VAST uit Tubbergen en 4 teams van VSO de Brug uit Almelo. Vol enthousiasme werden de wedstrijden gespeeld. Tussendoor was er een leuke demonstratie van de Rollers (de rolstoelbasketballers) uit Tubbergen.
Arno Kormeling is vakdocent gymnastiek op VSO de Brug en maakte deze dag mee als coach van een van de teams van VSO de Brug. Gevraagd naar hoe hij deze dag heeft ervaren antwoordde hij met: “Ik was positief verrast hoe onze leerlingen en de andere sporters de hele dag in beweging waren met veel plezier! Het toernooi was gezellig en goed georganiseerd!” 
 
VSO de Brug, een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerenden, was goed vertegenwoordigd op het toernooi. Het is in lijn met de visie van deze school: gezond leven, sporten en bewegen vindt VSO de Brug erg belangrijk voor onze doelgroep. Het was dan ook niet toevallig dat VSO de Brug met vier teams aanwezig was. 
 
Hoe hebben de teams van VSO de Brug zich voorbereid op het toernooi? Arno Kormeling: “We hebben de afgelopen weken tijdens de gymnastieklessen en tijdens VTB (vrije tijdsbesteding) veel basketbalvormen aangeboden. De leerlingen gingen zelfs in hun pauze oefenen op het schoolplein.” Een gedegen voorbereiding dus. Toeleven naar… Zin hebben in… Hopen op… Het motto van Special Olympics is Altijd een Winnaar. Aan Arno wordt gevraagd of deze gedachte overeenkomt met de gedachte van zijn gymnastieklessen. Arno: “Mijn motto is plezier hebben of krijgen in bewegen. Prestatie kan alleen geleverd worden als je plezier hebt. In de gymnastieklessen komt presteren (lees: omgaan met winnen en verliezen) vaak aan bod.” 
 
Welke wens heeft de gymnastiekdocent uit Almelo ten aanzien van de toekomst op het gebied van sporten met een beperking? Arno Kormeling: “Mijn wens en hoop is dat er nu structureel, jaar in en jaar uit, meerdere bewegingsactiviteiten worden aangeboden voor onze doelgroep.” Dat klinkt als een goed streven. 
 
Een supermooie dag in de Vlaskoel… Dat was het! Een groot succes. Dit dankzij alle betrokken vrijwilligers die urenlang voorbereidingen hebben getroffen. Die zaterdag vanaf 8.00 uur alles aan het opbouwen waren. Die de scoretafel bedienden. Die lunchpakketten uitdeelden. Grote dank aan sponsoren en betrokken organisaties. Dank aan ouders en verzorgers die hun jongeren ter plekke aan het supporten waren. Met spandoeken, handen en keel. Een dankjewel voor alle professionals die ter plekke de jongeren ondersteunden. Daar waar nodig. En last but not least: de jongeren met een beperking die aan het stralen waren in de Vlaskoel. Zonder jullie was het spektakel in Tubbergen er überhaupt niet geweest. 
Categories: Nieuws