Teleurstelling bij de Tubbergenaren was dan ook groot toen bleek dat de wedstrijd niet gewonnen ging worden. Zoals het een goed topsportteam betaamd was winnen de primaire doelstelling. Spelen volgens basisprincipes en teamafspraken was de opdracht. Dat lukte 30 minuten lang, maar zoals bekend duurt een basketbalwedstrijd 40 minuten. De krachtmeting eindigde met een verschil van 27 punten in het voordeel van Den Helder Suns: 73-46.

Met winstpartijen tegen Martini Sparks (69-40) en Batouwe (86-63) werd vroeg in dit seizoen duidelijk dat Jolly Jumpers op dit moment verder is dan een aantal andere ploegen. Het verlies tegen Startportaal Binnenland (59-54) liet zien dat Jolly Jumpers topploegen kan uitdagen, maar anderzijds werd ook zichtbaar dat nog stappen gezet moeten worden om wedstrijden tegen topploegen te winnen. Ook afgelopen zondag was in sporthal Sportlaan in Den Helder te zien dat meespelen tegen een topploeg lukt. Constant op absoluut topniveau spelen blijkt nog een uitdaging. Waren de dames van Jolly Jumpers kansloos? Een 73-46 eindstand doet dit vermoeden. Jolly Jumpers deed 30 minuten goed mee en was zeker niet kansloos. Gedurende 10 minuten was het echter kansloos en dat was het verschil tussen beide ploegen.

Away shirt

In het derde kwart maakte Den Helder een 27-0 run. Het betreft een periode waarin voor Jolly Jumpers zowel aanvallend als verdedigend weinig goed ging. Zelfs een time-out had op dat moment geen effect. “Ook in de vorige wedstrijd tegen Batouwe hadden we een vergelijkbare fase.Die was aan het begin van de wedstrijd. In onze vechtmodus lijken we strijdend ten onder te gaan. Vechten is prima en die killer mentaliteit moeten we behouden. Deze moeten we echter gaan combineren met slim spelen en beter samenspel.” Aldus Martijn Bos, assistent coach. “Als de druk hoog lijken we teveel vanuit overlevingsdrang en eigen persoonlijke instincten te handelen. Een deel van de speelsters gaat in die fases in aanvallend opzicht teveel voor de eigen optie en een deel doet dit te weinig. Hoewel iedereen vanuit zijn perceptie waarschijnlijk handelt vanuit de teamgedachte vinden we aanvallend gezien niet de beste opties als we onder druk staan. In periode van tegenslag maken we forceren we acties en schoten. Kunst is om te gaan ervaren dat het systeem ons de kansen gaat geven. Vertrouwen op het systeem, kijken wat de verdediging ons biedt en op basis daarvan nog bewustere keuzes maken terwijl we hard werken. Dat is waarin we kunnen groeien. Een modus vinden in agressief en gelijktijdig óók slim spelen. Dreigend zijn, oog hebben voor eigen actie passend binnen ons systeem van samenspel. Dit zodat dat we constanter worden en het systeem kunnen gaan gebruiken als structuur en houvast. Dat is de uitdaging en daar ligt ruimte voor verbetering.”

Jolly Jumpers begon de wedstrijd met Marell Glaubitz, Kianna Wiens, Anke Rikhof, Iris Zwart en Birte Steggink. De dames begonnen gefocust aan de wedstrijd. Verdedigend stond de ploeg sterk en vrije worpen werden uitermate goed geschoten. Over de gehele wedstrijd had Jolly Jumpers een percentage van 82% (18-22). Zoals wel vaker was de bank aan Tubbergse zijde actief en positief supportend. Het eerste kwart eindigde met een 13-10 stand. Jolly Jumpers zal tevreden zijn met het spelbeeld uit het eerste kwart. Ook in het tweede kwart ging de strijd gelijk op. Door een score van Jade Brughuis kwam Jolly Jumpers aan het begin van het tweede kwart voor het eerst op voorsprong: 13-15. Den Helder sloeg terug en zorgde voor een marge van 6 punten. Deze marge werd de rest van het tweede kwart behouden. Met zes punten voorsprong voor de dames uit Den Helder gingen ploegen aan thee. Een prima eerste helft aan Tubbergse zijde.

Over het derde kwart is al geschreven. Daar werd het verschil in de wedstrijd gemaakt. Het vierde kwart werd gewonnen door Jolly Jumpers met 10-12. De teleurstelling na de wedstrijd was groot. Op basis van de wedstrijden tegen Binnenland en Den Helder blijkt Jolly Jumpers op dit moment nog tekort te komen tegen deze tegenstanders. Assistent coach Martijn Bos: “Het verlies van afgelopen wedstrijd heeft ons veel geleerd. Het gevolg van ambitie kan teleurstelling zijn als er een tegenslag is. Teleurstelling is prima en past bij strijd. Echter: goed verliezen bestaat ook. Dat impliceert ruimte voor teleurstelling maar daarna ook analyse, bespreken wat nodig is en met elkaar weer de blik naar voren. De kunst voor ons zal zijn om niet te blijven hangen in teleurstelling of frustratie. Komende zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen Grasshoppers. Dit seizoen zijn we thuis ongeslagen. De wetenschap van de wedstrijden tegen Binnenland en Den Helder hebben we nu. Dat werkt komende zaterdag alleen maar in ons voordeel. Gezamenlijk hebben we als team deze week hetzelfde doel: optimaal toewerken naar de wedstrijd van zaterdag. Dat is wat we gaan doen.”

Categories: Nieuws